Проблеми врожайності тепличних томатів: чому виникають і як боротися
Томати вирощують практично всі садівники на ділянках будь-кліматичної зони. Навіть якщо дотримуватись всі агротехнічні заходи догляду і піклуватися про рослини, не завжди можна отримати очікуваний багатий урожай. Причому спосіб вирощування значення не має. Навіть в теплиці можна зіткнутися з проблемами врожайності.
Чому не дозрівають томати
Процес дозрівання томатів включає два етапи. Перший етап триває зазвичай протягом місяця після формування зав’язей. Саме в цей момент плоди набирають обсяг і твердіють. Другий етап може тривати до двадцяти днів і полягає в наливанні соком плодів і придбання характерною «помідорової» забарвлення. Іноді трапляється, що через сім тижнів з моменту формування зав’язей томати все ще не червоніють. У такому випадку потрібно з’ясовувати причину проблеми.
Основні причини, чому томати не визрівають:
- Невідповідний температурний режим. Для вироблення пігменту, що відповідає за колір стиглого томату, необхідний певний температурний діапазон, нижнє значення якої знаходиться в межах 15 градусів зі знаком плюс, верхня ж межа не повинен перевищувати 35 градусів.
- Порушення режиму освітленості. Для правильного дозрівання томатів необхідний сонячне світло. Недостатньо його може бути через загущення томатних кущиків. В такому випадку активно дозрівати тільки плоди на верхніх гілочках.
- Неграмотні або несвоєчасні підживлення. Надлишок такого елемента, як азот, сприятиме активному росту зеленої маси, а ось плоди залишаться дрібними і довго не будуть наливатися.
- Помилки у формуванні томатних кущиків. Надмірна кількість зав’язей краде живлющі сили у стебел і плодів.
Щоб отримати багатий урожай стиглих плодів, необхідно забезпечити комфортні умови в теплиці. Чим швидше вдасться усунути дискомфорт, тим швидше урожай піде в зростання. Підтримуючи правильну температуру і рівень вологості, а також забезпечуючи правильне формування куща і потрібні підгодівлі, можна скоригувати швидкість дозрівання плодів.
Томати не наливаються: в чому причина
Часто садівники стикаються з тим, що плоди набувають характерну забарвлення, але при цьому залишаються дрібними. Корінь проблеми варто шукати в невірних підгодівлі: це може бути надлишок азоту або, навпаки, нестача калію і фосфору.
Буває й інша проблема: томат червоніє, але у плодоніжки залишається зеленувате пляма. Це може говорити про порушення температурного режиму, особливо в умовах різкого перепаду денних і нічних температур.
Як форсувати дозрівання плодів
Величезне значення в дозріванні якісного і соковитого врожаю грають підживлення. Найбільш популярними і ефективними підгодівлями вважаються:
- Добриво із золи і йоду. Для приготування робочого розчину потрібно насипати у відро порошок золи і залити окропом. Після охолодження необхідно долити ще близько п’яти літрів відстояної води. Тару накривають і відправляють в тінисте місце. Після семи днів настій переливають в іншу тару і додають йод і борну кислоту в розрахункових пропорціях. Отриманий концентрований розчин розбавляють чистою водою з розрахунку 1:9 і поливають рослини.
- Іншим популярним добривом є витяжка з суперфосфату. В емальований посуд насипається фосфат у форматі гранул і заливається п’ятьма склянками окропу. Суміш необхідно залишити на день, періодично помішуючи, щоб переконатися в повному розчиненні гранул.
Томати не червоніють: що робити
Як тільки зрозуміла причина, можна приступати до дій:
- Правильно формувати кущики. Для індетермінантних видів досить раз у сім днів позбавлятися від бічних відростків. Напівдетермінантні і гібридні види ростуть у два стебла. На основному необхідно залишити пасинок початковій квітучої пензликом. Детермінантні види прищипувати не потрібно. Такі сорти ростуть в три стовбура, від побічних пагонів потрібно позбавлятися.
- Налагодити вологісний режим у теплиці. Щоб прискорити дозрівання томатів, сприятливо створити ефект фінської сауни, скоротити полив і щодня провітрювати приміщення в ранкові години. Протягом дня дверцят і вікна теплиці повинні залишатися закритими. Сухе гаряче повітря крім прискорення дозрівання забезпечує несприятливе середовище для розвитку патогенних грибків, тим самим захищаючи рослини від хвороб.
- Щоб плоди рівномірно дозрівали, часто необхідно організовувати підпірки і шпалери. Ці заходи також необхідні в разі великої кількості плодів на одному кущику.
- Фіксувати кущики в такому положенні, щоб плодоносні гілочки були звернені до сонця.
Щоб у теплиці отримати багатий врожай соковитих і корисних томатів, необхідно вчасно визначити проблему і скорегувати умови догляду.