Тренування

Омега-3: чому лляне масло не може замінити рибний жир?

Існують два види НЕЗАМІННІ (не синтезуються організмом, тому обов’язково повинні поступати разом з їжею) ЖИРНИХ КИСЛОТ:

1. ALA (альфа-ліноленова кислота, вона ж представник Омега-3).

2. LA (ліноленова кислота, вона ж представник Омега-6). ALA може перетворитися в EPA (eicosapentaenoic acid; ейкозапентаєнова жирна кислота (ЕПК)), а вона в свою чергу, в DHA (anddocosahexaenoic acid; докозогексаеновая жирна кислота (ДГК)).

Власне кажучи, Омега-3 це і є:

1. ALA(АЛК)

2. EPA(ЕПК)

3. DHA (ДГК) EPA і DHA містяться в жирній рибі і в тих самих капсулах “рибний жир”.

ALA міститься в рослинних джерелах. Потенційно, АLA може перетворитися в EPA (тому раніше вважалося, що рослинні джерела омега-3 здатні повноцінно замінити рибний жир),але на практиці виявилося, що ефективність такого перетворення дуже мала, порядку ~5 %. А ось подальший синтез з EPA DHA взагалі практично дорівнює нулю. Плюс до всього, процеси перетворення сповільнюються, якщо в їжі присутні конкуруючі омега-6 жирні кислоти. (Було цікаве дослідження, де з’ясувалося що ALA, перетворюється за допомогою ферментів печінки в 6% EPA і 3,8% DHA. Ті ж, хто отримував додатково омега-6, синтезували EPA і DHA вдвічі гірше і навпаки ті, хто отримував додатково насичені жири вдвічі краще. ) Тобто при використанні лляної олії (ALA), наш організм не здатний отримати EPA або DHA, в необхідному обсязі.

Ні одне дослідження, в якому в якості заміни рибного жиру намагалися використовувати лляне масло, не показує будь-яких змін у рівнях DHA. Так, лляне масло посилить ваш раціон омега-3 жирами у вигляді ALA. Але це не стане повноцінною заміною омега-3 з риби і рибного жиру.

Вегетаріанцям ж, в раціоні яких риби немає, без капсули з риб’ячим жиром, на жаль, ніяк не обійтися.