Харчування

Український борщ зі сметаною

Рецептів традиційного і улюбленого всіма слов’янами борщу, як і розбіжностей у думках на рахунок його правильності, існує безліч. В кожному регіоні, як і у кожної господині є свої особливості і секрети приготування. Сьогодні ми поділимося з вами рецептом борщу на наваристому бульйоні зі свинячих кісток. За кольором борщ не буде насичено червоним за рахунок великої кількості квасолі, капусти і сметани, але смак цього борщу набагато яскравіше, ніж смак яскравих за кольором борщів.

Інгредієнти:
свинячі кістки з м’ясом 500 грам;
суха квасоля 250 грам;
буряк 1 шт. (приблизно 250 грам);
картопля-3-4 шт. ;
капуста ½ середньої головки (приблизно 250 грам);
морква велика 1 шт. ;
цибуля середній 1 шт. ;
томатна паста-70 г;
сметана (густа, жирна, краще всього домашня) 200 мл;
цукор 1 ст. ложка;
оцет 9% 1 ст. ложка.
рослинна олія і свинячий жир для смаження;
сіль, перець за смаком.

Приготування:
Квасолю попередньо замочити на 8-12 годин.
У каструлю на 5 літрів покласти свинячі кістки, залити 4 л води і варити на слабкому вогні без кришки, не доводячи до кипіння приблизно 3 години, час від часу знімаючи шумівкою піну і жир. Не солити.
Буряк очистити і натерти на тертці.
У сковороді або в невеликому казані розтопити свинячий жир або розігріти рослинне масло, додати буряк і томити на слабкому вогні до м’якості.
З квасолі злити воду, покласти квасолю у невелику каструлю, залити свіжою водою, довести до кипіння і варити до м’якості.
Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на тертці.
На сковороді розігріти рослинне масло, додати цибулю і обсмажити до м’якості.
Додати до цибулі моркву, тушкувати 2 хвилини, потім додати томатну пасту і половину сметани. Перемішати і тушкувати на слабкому вогні ще 2 хвилини.
Картоплю нарізати кубиками, капусту дрібно нашаткувати.
Дістати з бульйону кістки і відокремити їх від м’яса.
Повернути в бульйон м’ясо, додати варену квасолю, капусту і картоплю. Варити до м’якості картоплі, потім додати цукор і оцет.
Покласти в борщ пасеровку і залишилася сметану, посолити, поперчити, довести до кипіння і виключити вогонь.
Дати борщу настоятися під кришкою 10-15 хвилин.
Подавати зі сметаною, зеленню, хлібом або часниковими булочками – пампушками.